Jak Číst MTF Křivky

Jak Číst MTF Křivky
29. 4. 2024
Sdílet

Jak Číst MTF KŘivky

Horizontální Osa Grafu

Horizontální osa grafu MTF zobrazuje vzdálenost od středu obrazu k jeho okrajům ve milimetrech. U formátu mikro 4/3, který má rozměry 16mm x 13mm, například 0 reprezentuje střed obrazu, 8mm okraj obrazu a 10mm roh obrazového pole. Pro tento formát nás tedy zajímají hodnoty pouze do 10mm.

Vertikální Osa Grafu

Vertikální osa ukazuje, jak "dobrý" je přenesený výsledek. Hodnota 1 znamená perfektní přenos, zatímco 0 značí velmi špatný přenos. Hodnoty dobré kvality jsou obvykle nad 0.9 pro kontrast a nad 0.6 pro ostrost.

Barvy a Typy Čar

Každá čára na grafu MTF obvykle přijde ve dvojici - jedna plná a jedna přerušovaná, označené "T" pro tangenciální a "S" pro sagitální směr. Dále jsou čáry popsané čísly (často 10 a 30) a clonovým číslem (například f/1.4).

Význam Čar

  • Čáry "10": Tyto reprezentují kvalitu kontrastu objektivu.
  • Čáry "30": Tyto reprezentují ostrost objektivu.

Obecně platí, že čím je křivka blíže k horní části grafu (k hodnotě 1), tím lepší je optický výkon objektivu. Objektivy, které udrží vysoké procento kontrastu i při vyšších frekvencích (více linek na milimetr), budou lépe reprodukovat detaily a textury.

Co to Pro Vás Znamená?

Když hodnotíte objektiv pomocí MTF křivky, hledáte vyrovnaný výkon po celé horizontální ose - to znamená, že objektiv udržuje kontrast a ostrost i ve vzdálenějších částech od středu. Dále chcete vidět, že čáry pro kontrast (10) i ostrost (30) se drží vysoko nad osou, ideálně nad hodnotami 0.9 pro kontrast a 0.6 pro ostrost.

Pozor na Divergenci Mezi T a S Křivkami

Pokud křivky pro T a S směry silně divergují, může to být znakem, že objektiv nebude konzistentně zachycovat detaily po celé ploše obrazového pole. Ideálně by měly být tyto křivky co nejblíže k sobě.

Příklad MTF Grafu

Pojďme se podívat na ukázkový graf, který ukazuje různé křivky pro různé clonové čísla (f/1.4 a f/5.6) a pro sagitální a tangenciální měření (S a T). Na tomto grafu vidíme, jak objektiv vede při různých clonách a pro různé typy měření. Hodnoty f/1.4 obvykle ukazují výkon objektivu při jeho největší otevřenosti, zatímco f/5.6 může ukázat výkon, když je clona zavřená pro lepší hloubku ostrosti.

Při interpretaci tohoto grafu bychom měli hledat křivky, které zůstávají vysoko nad osou, což ukazuje, že objektiv si udržuje kvalitu přes celé obrazové pole. Když křivky klesají, znamená to, že kvalita objektivu se zhoršuje ve větších vzdálenostech od středu.

Pro amatérské fotografy a uživatele je důležité si pamatovat, že MTF křivka je jen jeden z mnoha nástrojů hodnocení objektivu a byla by chyba záviset na tomto jednom metru pro konečné rozhodnutí. Obraz je ovlivněn mnoha faktory, a MTF je jen jedním z nich, který by měl být vzat v úvahu spolu s ostatními aspekty, jako je manipulace s objektivem, váha, cena a další osobní preference.

Pro hlubší porozumění tématu doporučuji prozkoumat dokument od Zeiss, který podává podrobnější informace, ale může vyžadovat pokročilejší znalosti v oblasti optiky a fotografie.